Luna-status

Luna er nu over 8 måneder gammel, og jeg tænkte at det var på sin plads kort at fortælle lidt om hvordan hendes liv og personlighed er her før jeg begynder barslen – og at vise et par nyere billeder af hende. Der er også flere der har efterspurgt begge dele. Her er altså hvad jeg har at arbejde med under barslen:

Luna er 73 cm lang og vejer små 9 kg. Den slags oplysninger siger ikke mig så meget, men tilsyneladende er det noget de fleste andre går op i.

Luna er hverken begyndt at kravle, få tænder eller sige sit første ord. Men det kan ikke vare længe. Især det med kravlingen er meget tæt på. Luna kan faktisk godt kravle, og kommer glimtvis til at gøre det, men opdager det ikke selv. Til gengæld drejer hun sig målrettet og adræt rundt i en cirkulær bevægelse, så hun kan få fat i det, der er ved siden af hende eller bagved hende. Hun er også begyndt at artikulere meget, at sammensætte vokaler og konsonanter, men hun mangler endnu at sige sit første ord.

Luna og far i soppesøen

Luna og far i soppesøen

Luna er generelt glad og fantastisk sød. Hendes evne til begejstring er stor, og den begynder tidligt om morgenen med det dejligste smil når hun får øje på én. Meget tidligt om morgenen. Men naturligvis bliver hun tit utidig og umulig når hun bliver træt. Om dagen er hendes søvn ikke helt stabil, og det er ikke altid hun vil sove i barnevognen. Her kommer der en udfordring for mig. Mens Hustruen kan amme hende i søvn i disse situationer, står jeg med to muligheder: at tage hende i slynge og håbe at det kan få hende til at tage en kort lur, eller også at køre en lang tur med hende oprejst i barnevognen og håbe at hun til sidst giver efter og lægger sig ned. Når det sker, er al trængsel glemt, og jeg gennemstrømmes af kærlighed til hende. Når det ikke sker, så….så ved jeg faktisk ikke hvad jeg skal gøre, men det må vise sig.

Nattesøvnen er stabil i perioder, hvor hun kun vågner et par gange om natten for at blive ammet (noget vi skal til at vænne hende af med). I andre perioder sover hun mere ustabilt og vågner mange gange i løbet af aftenen og natten.

Luna i et melankolsk øjeblik

Luna i et melankolsk øjeblik

Luna ligner både sin far og sin mor. I visse grimasser den ene mere end den anden.

Luna er meget stærk. Det kommer tit bag på mig hvor mange kræfter der er i den lille krop.

Luna er meget musikalsk. Alt andet ville også være mærkeligt, da vi synger meget for hende, ligesom jeg spiller guitar for hende hver dag. Jeg vil skrive mere om Luna og musikken snart.

Luna opfører sig nogle gange lidt tosset. Hun siger mærkelige lyde og laver mærkelige grimasser, tilsyneladende uden nogen grund. Et nyligt eksempel er hvordan hun i går nægtede at drikke, men i stedet insisterede på at sidde med den ene hånd nede i vandkruset, mens hun højlydt gennemgik hele følelsesspektret fra den største glæde til den største smerte. Man undres, men lunalogerne er sat på sagen.

Luna spiller fodbold før hun kan kravle eller gå

Luna spiller fodbold før hun kan kravle eller gå

Luna kan godt lide at have to projekter på én gang, som hun hurtigt kan skifte imellem. Såsom at røre ved plasticsnorene på stolens ryglæn og samtidig åbne og lukke skabslågen eller at holde fast i badeforhænget og i spejlskabet på én gang.

Det er svært at fotografere Luna uden hun opdager det, og endnu sværere at filme hende. Hun opdager det altid, og begynder så at stirre på apparatet, selv om hun umuligt kan have gennemskuet hvad det kan.

Lune leger i toget

Lune leger i toget

Luna elsker
Alle sange, især dem med fagter (hjulene på bussen osv.)
Træer og blomster og buske. Frisk luft og natur.
Vand, badekar, vandbassiner og vandhaner
Pop-up/flappe-bøger (især Kroko-bogen om hvad dyrene siger)
Malerier med knald på farverne
Hustruens hårspænde og mine briller (ak)
Fotografier af mor, far og lille Luna
Hunde og fødder og nøgler og sko
At åbne skabslåger, at hive i snore
Når vi laver pruttelyde med munden på hendes mave
Når far spiller guitar og synger
Køkkentragten og diverse grydeskeer
Hånddukken – især når den siger “aatju!”
Øllebrød (forstå det hvem der kan)
Og meget mere

Luna gynger med far

Luna gynger med far

Luna hader
At blive lagt ned i barnevognen og få sele på
At vælte og banke hovedet i gulvet
At få taget tøj af
At få tøj på
At blive tørret i ansigtet med en klud
At korte sange har en ende
At have skidt i bleen uden at mor og far har opaget det

Se også Lunalogien for en mere videnskabelig tilgang.

2 kommentarer to “Luna-status”

 1. David Mondrup Says:

  // Luna hader
  // …
  // At vælte og banke hovedet i gulvet

  Lige præcis den præference skal du nok ikke regne med at hun vokser fra. Jeg er personligt aldrig blevet rigtig vild med det.

 2. sangild Says:

  Årh hvad, du må se at lære glæden ved headbanging! 😉

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: