Baby-matematik

Flere har skrevet til mig og bedt mig kommentere den nyeste trend: at lære babyer matematik. Nu er det ikke fordi denne trend mangler kritikere, så jeg kan gøre det kort:

Det er min opfattelse at behovet for at stimulere barnet med matematik/regning primært er et voksenbehov og ikke barnets. Barnet har behov for at blive stimuleret, ja, men kun i mindre doser og formentlig langt mindre systematisk. Jeg tror umiddelbart at babysvømning og -rytmik og anden legende adfærd er vigtigere stimulation fordi den også er kropslig. Og det skal i øvrigt altsammen foregå i barnets tempo og på barnets præmisser.

Man kan – som Lise Ryge gør det – mene at så længe også matematikken leges ind på spædbørnenes vilkår, er det ingen skade til, tværtimod. Og det er der måske også noget om. Men jeg har bare en mistanke om at forældrene netop vælger matematik til deres spædbarn frem for andre, mere åbne og kropslige aktiviteter, fordi de har ambitioner om at skabe et klogt barn, der kommer foran i skolen; altså at pace barnet. Og det er entydigt usundt.

2 kommentarer to “Baby-matematik”

  1. Claus Krogholm Says:

    Mon ikke man lige så vel kan komme til at indpode en stærk modvilje mod matematik i sit barn. Min datters favoritfag er matematik, og det har hun i hvert fald ikke fra mig.
    Min private teori er, at musik stimulerer de matematiske anlæg, uden at jeg har andet belæg for at hævde det, end at musik og matematik har fælles ursprung.

  2. Thomas Porskjær Says:

    Meget enig med både Sangild og Krogholm. Jeg tror meget mere på en bred vifte af stimulering – ensidig stimulering fører bare til nogle isolerede færdigheder, der ikke i sig selv gør nogen til lykkeligere eller bedre mennesker. Bortset fra det: Fred være med det, hvis nogle børn og forældre har det rart og sjovt sammen med baby-matematik. Personligt vil jeg hellere svømme, spille og lytte til musik, lege prinsesse og dinosaurus eller tittebøh med Sofia (som ifølge planen forlader moderskibet til april …)

    Thomas

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: