Faderrollen i dag (Svend Aage Madsen)

Et par citater om faderrollen i dag:

Er det dit indtryk, at manden i dag påtager sig faderrollen mere end tidligere, og i det hele taget er mere aktiv i hjemmet?

“Ja, det er der meget, der tyder på. Men et afgørende punkt her er, at det ikke betyder, at han så afgiver noget andet. For mig er det meget afgørende, fordi det ofte i debatten bliver fremstillet på den måde, at hvis man er på én måde, så må man holde op med at være noget andet. Nej, sådan er det ikke længere. Der er tværtimod tale om en større mangfoldighed, og for mig er begrebet ”mangfoldighed” i det hele taget det centrale begreb, når vi snakker om den moderne mand. Derfor er det nye og interessante, at man som mand både kan være en omsorgsfuld far, og samtidig en maskulin mand, ja, en macho. Det ene udelukker altså ikke det andet, og det er her den moderne mand er anderledes end alle tidligere mænd. ”

“Hvis man tager et kik over de sidste 40 år, og betragter manden i denne periode, så var han i 1970-erne og begyndelsen af 1980-erne den bløde mand, men det holdt ikke, fordi han var aseksuel og derfor uinteressant for både sig selv og kvinderne. Så kom der en periode, hvor der dukkede reklamer op med meget maskuline, nøgne mænd, der holdt et spædbarn på armen. Og så gik der Beckham i den, og han er jo et moderne mandeikon, som repræsenterer det hele. Han er den såkaldte metroseksuelle mand, som er et begreb, som jeg har det lidt svært ved, fordi der et eller andet, som klinger forkert. Men pointen i alt dette er, og dermed også det nye, at vi nu har en maskulinitet og en mandlighed, hvor man lægger til og ikke trækker fra.”

“Vi lever faktisk i en tid, som er historisk interessant, når det gælder mænd og faderskab. I 2002 tog manden 3,4 ugers barselsorlov, nu tager han 4 uger, og vi tænker: Hold kæft, hvor går det langsomt! Men hvis man betragter det i lyset af den menneskelige civilisations historie, så er der tale om en dramatisk revolution, som er fuldstændig uden lige: I 2 millioner år har mænd levet uden at have noget med spædbørn at gøre, og i dag er alle mænd med ved fødslen, hvad de aldrig har været før, ligesom de også tager barselsorlov, og der er vel at mærke tale om et stort flertal af mænd, og på gaderne ser man overalt fædre med barnevogn, og de deltager i møderne på deres barns institution, og de ved, hvad børnenes pædagoger hedder, og så videre og så videre. Altså en revolution uden sidestykke historisk set, selv om man samtidig her og nu kan hidse sig op over, at det ikke går hurtigere.”

(Uddrag af dette interview med Svend Aage Madsen, psykolog og mandeforsker, fra Bertill Nordahls weblog)

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: