Forandringer 3: Panik før lukketid

Det føles lidt som panik før lukketid. Samtidig med at jeg glæder mig voldsomt, er der også en følelse af at tilværelsen som jeg kender den bliver afløst af noget helt andet; at intet bliver det samme igen; at der er en masse ting jeg ikke vil have tid og overskud til når først den lille kommer. Så derfor er der en masse jeg skal nå.

Henrik Vittrup skriver om det som han kalder for “det andet projekt”. Det er når manden under sin kones graviditet begynder på nye aktiviteter: nogle vil male alle værelserne, andre tage et bestemt kursus, nogle endda skifte arbejde. Vittrup skriver: “Trangen til at gøre eller handle er et gennemgående træk, og er måske…mandens ‘sprogløse’ måde at indstille sig til det nye liv…Projekter af denne slags skal ses som en trang til at lægge ungdommen bag sig og udvælge nogle kvaliteter, man vil bringe med sig i en ny manddom” (Når du bli’r far, s. 50-53).

Denne weblog kan sagtens ses som “det andet projekt”, som et forsøg på at forholde sig til det som skal komme, og som jeg ikke aner hvordan vil blive, men som jeg alligevel tror det er godt at forholde sig til, frem for bare at tænke på noget andet.

Men derudover har jeg også påtaget mig lige lovligt meget ekstra-arbejde her i efteråret, og det lider jeg så under nu. Jeg tænkte at nu ville jeg lige give den en skalle inden jeg bliver far, men det er blevet til lidt for mange ja’er og lidt for få nej’er.

Panik før lukketid, ja, men man kunne jo også betragte det som en panik før åbningstid. Noget velkendt lukker, men der åbner sig noget nyt. Og det er værd at holde et vist fokus på.

4 kommentarer to “Forandringer 3: Panik før lukketid”

 1. peter Says:

  jeg mener også for et par år siden, da jeg selv blev far for første gang, at have læst om en undersøgelse der påviste at fædre arbejder mere før og i det første år efter fødslen.
  en af deres teorier var, at mandens jægerinstinkt gjorde sig gældende.
  at det simpelthen var en måde at beskytte sin familie på, når man skaffede penge, mad og varme.
  jeg har desværre ikke kunne google mig frem til undersøgelsen nu.

 2. Henrik B Says:

  Men har du det ikke også på den måde, at de ting som du fremover ikke kan nå så rigeligt vil blive erstattet af de nye ting der skal ske? Nu er der godt nok længe til vi skal være forældre med termin 3. februar, men lige nu er jeg ikke i nogen form for panik før lukketids-stemning. Jeg er helt på det rene med at skiferier og drengerøvsture til udlandet ikke bliver en lige så stor selvfølge som hidtil, men det er OK. Det kan da godt være, at jeg på et tidspunkt ombestemmer mig, men den tid den sorg, nu er jeg bare begyndt at glæde mig rigtig meget.

 3. sangild Says:

  Jo. Ordet “panik” er måske lidt drastisk, for i forhold til mange andre tror jeg egentlig jeg er ganske lidt panisk. Følelsen er dobbelt: jeg mister noget (tid til diverse projekter, til mig selv, til mine venner, til parforholdet) og jeg får noget andet, og dette andet er givetvis langt vigtigere. Ikke desto mindre er der altid uro forbundet med at miste noget velkendt til fordel for noget ukendt, og den kan jeg jeg godt se nogle symptomer på.

 4. Pete Says:

  En uge før vi skulle have vores første barn, sad jeg på mit hjemmekontor og tænkte »hmm, hvordan får jeg kringlet det her barnehalløj smartest muligt, så jeg får mest til til mit arbejde«

  Ugen efter vi havde fået hende, sad jeg nøjagtig det samme sted og tænkte »hmm, hvordan får jeg nu kringlet mit arbejde smartest muligt, så jeg får mest muli tid sammen med hende…«

  Noget havde skiftet…

  Mange hilsner
  Pete 🙂
  http://www.graviditet.dk

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: