Islandsk fadertrend?

Min bror har netop været i Island, og der fandt han i et supermarked en hylde med noget der kunne ligne blade og bøger om fædre. Han tog et par hurtige billeder og sendte til mig som et tegn på hvor meget islændinge går op i de nye fædre. Jeg forstår ikke islandsk, men har lavet lidt research. Hvis nogen kan islandsk må de meget gerne hjælpe med opklaringen. Se billeder med kommentarer nedenfor:

Hele hylden

Her ser man hele hylden (klik for store billeder).

Island 2

Dette ligner en bog ved navn Barn broður hans, og ved nærmere research viser det sig at Karen Rose Smith er en amerikansk trivialforfatter af lyserøde knaldromaner i stil med Barbara Cartland. Jeg har fundet frem til den engelske udgave, som hedder Expecting his Brother’s Baby (altså “Venter sin brors spædbarn”). Det er en romantisk historie om en mand der forelsker sig i sin afdøde brors gravide enke. Altså ikke så meget at hente her, men interessant at cover-billedet fokuserer på netop forholdet til spædbarnet og ikke til kvinden.

farisland00003.jpg
Og dette ligner mere af samme skuffe. Et forfatternavn, Christine Rimmer, og en titel jeg umiddelbart læser som I føður hlutverki, hvilket jeg ikke tør gætte på hvad betyder. På Rimmers liste over bøger befinder sig bl.a. en bog med titlen For the Baby’s Sake, hvilket kunne passe til coveret, men som så mange andre forfattere af den type er værklisten lang og alle titlerne minder lidt om hinanden. Igen må vi konstatere at triviallitteraturen sælger bøger på billeder af fædre med spædbørn.

Island 3

Til gengæld kunne det blive interessant med det som ligner et månedsmagasin med titlen Vakt Pabbi, hvor pabbi jo med en vis sandsynlighed kunne betyde far. Man ser angivelsen august 2007 oppe i højre hjørne. Er der virkelig et månedsmagasin for fædre i Island? Jeg tror det ikke. Jeg tror der er tale om et romanblad hvor denne måneds topnovelle handler om noget med en læge der bliver far eller noget. For det er jo markant at han står i en kittel med stetoskop. Man kunne måske forestille sig at det er et barn som fødselslægen adopterer?

Jeg må derfor skuffe min kære bror med at Island alligevel nok ikke er et slaraffenland for nye fædre, men derimod for lægeromaner og anden kitsch-litteratur. Men interessant er det dog at iagttage at fædre med spædbørn også er en trend i denne genre.

Som sagt: hvis nogen kan islandsk må de meget gerne bidrage med opklarende detaljer.

5 kommentarer to “Islandsk fadertrend?”

 1. Jacob Sangild Says:

  Jeg har lige sendt en mail til en Islandsk dansklærer for at bede hende oversætte. Måske kan hun også hjælpe til med opklaringen af hvilke modtagere der kunne være.
  Kh. Jacob

 2. Lára Guðrún Agnarsdóttir Says:

  Hi jeg er den dansklærer som Jacob taler om. Jeg tror at disse magasiner og bøger er kærlighedsromaner. Det er måske særlig vægt på fædre i denne måned.
  I en faderrolle – Í föðurhlutverki
  Hans broders barn – Barn bróður hans
  En vakt far – Vakt pabbi
  Håber at det hjælper noget.

 3. Torben Sangild Says:

  Tak, Lára, for denne præcisering.

 4. Michael Says:

  Alligevel bør Island fremhæves for deres meget progressive politik på fædrebarselsområdet.. Fædre er garanteret 3 måneder ud af de 9 der i alt er tilrådighed.. Så noget er der altså at komme efter..

 5. Torben Sangild Says:

  Ja, det er rigtigt, de er kommet langt i forhold til fædres orlov. Til gengæld er den danske barselsorlov jo samlet længere, så alt i alt er vores vel bedre. Vi kan lave en 9+3 frem for en 6+3. Diskussionen er jo så om man skulle øremærke noget af den danske til manden, idet kun få danske mænd tager barsel ud over de to garanterede uger. Jeg vil formentlig tage den diskussion op i et senere indlæg.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: