Sympati-graviditet

Det er en stående joke blandt par der venter børn, at manden er sympati-gravid. At hans voksende mave ikke skyldes for meget mad og at hans træthed ikke skyldes stress, men at begge dele er en indlevelse i kvinden graviditet.

Men faktisk er det alvor for mange mænd: de har fysiske symptomer på falsk graviditet. For det meste blot lidt morgenkvalme og træthed, men i de værste tilfælde kan mandens mave faktisk svulme voldsomt op i takt med kvindens og klaske sammen igen efter fødslen!

Fænomenet kaldes fantom-graviditet eller couvade-syndrom. Couvade er oprindeligt betegnelsen for gamle ritualer, hvor manden under graviditet og især fødsel klædte sig ud som kvinde og efterlignede hendes smerter – og i øvrigt opnåede al sympatien mens den fødende kvinde blev gemt væk.

I dag bruges det så om de mænd der under graviditeten ufrivilligt mimer kvindens symptomer. Og selv om det kan lyde sjovt at manden ligger med morgenkvalme og opspilet mave, så er den gængse forklaring mere alvorlig: der er tale om en angstreaktion. (Angst og frygt er i øvrigt noget jeg vil tage op senere her på bloggen).

Og mig selv? Jo, jeg har da været ualmindeligt træt de sidste mange uger og har en enkelt gang haft morgenkvalme, men det har været i meget mild grad, og min maves størrelse skyldes vist mest af alt for lidt motion på det sidste…

Læs mere her
En ny engelsk undersøgelse bekræfter at fænomenet er yderst udbredt
Den danske ekspert Kirsten Lindved om fænomenet
Wikipedia om couvade (med yderligere links)

Jeg vil gerne have kommentarer fra mænd der har haft symptomer (man må gerne være anonym) eller fra andre der kender nogen som har haft det. Det eneste eksempel jeg lige har kunnet finde er dette.

3 kommentarer to “Sympati-graviditet”

 1. far med morgenkvalme Says:

  Jeg er en far til et barn på 2 år. Min kone er i 9 uge. De sidste 3 uger har jeg vågnet med en kraftig morgenkvalme der har fortaget sig i løbet af formiddagen. Som om dette ikke var nok har jeg oplevet en svag kløe i mine brystvorter.
  Vi har joket en del med det men da vi nævnte over for familien var standard svaret ” det har I mænd sgu da godt af.., så kan I prøve hvordan det er osv.” -Tja jeg kan da også godt se det sjove i situationen, men jeg ville da hellere undvære ligesom jeg absolut ikke syntes det er sjovt for de kvinder, der lider at det samme.
  Min kone har ikke selv morgenkvalme hverken nu eller under første graviditet så hun går åbenbart fri. Det skal lige siges at jeg på grund af min arbejde kun så min kone sporadisk under første graviditet. Det var måske lidt heldigt set i bakspejlet.
  – nu er morgenkvalmen ikke så slem – jeg har blot lidt svært ved at spise morgenmad og spiser blot mere forkost, men har endnu ikke skullet kaste op.

  Det bliver spændende om symptomerne stopper efter første trimester.

 2. morten jakobsen Says:

  kommende far..
  kæresten er gravid og jeg har kvalme mindst til middag, mens hun slipper næsten helt for det, hun syntes jo bare det er sjovt, heldigvis vokser min mave ikke endnu..

  har en datter på 5 og da vi ventede hende `fejlede` jeg ikke noget, det er noget underligt noget, men lidt sjovt at det kan ske..

 3. M.Lykke Says:

  Jeg er i uge 28 af min graviditet og fik konstateret alvorlig bækkenløsning for et par uger siden, dvs jeg har meget ondt i bækkenet og hofterne på daglig basis! Min mand er nu begyndt at få ondt i bækkenet om natten, men det går over igen når han er kommet på arbejde….vi tænker at det kan være sympatismerter, da vi altid har været meget tætte!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: