Fødselssmerter

Det gør ondt når en kvinde skal føde. Hvor ondt? Ubeskrivelgt ondt, værre end noget nogen mænd nogensinde ville kunne forestille sig, lyder det ofte. Og så tror kvinden ellers at mænd vil lade sig stille tilfreds med denne forklaring og ellers betragte hende som en martyrisk heltinde, der kun går gennem denne tortur fordi hun er en urmoder der udfører naturens smukkeste offergerning.

Men så let går det ikke. Mange mænd vil for det første ikke acceptere det lidet eksakte”værre end du kan forestille dig” – det må kunne måles mere præcist. For det andet ligger der noget ekskluderende og nedvurderende i at denne smerte skulle være hinsides mænds lave forestillingsevne. Og for det tredje kunne det jo være hun tog fejl, at mænd faktisk godt kan forestille sig meget slemme smerter, såsom korsfæstelser eller benamputationer uden bedøvelse.

Så manden begynder at rationalisere og sammenligne det umålelige, det som kvinden gerne ville holde udenfor enhver sammenlignelig skala, til stor irritation for hende.

Såsom Chandler fra TV-serien Venner, der midt under sine kommende adoptiv-tvillingers fødsel finder anledning til at spørge den fødende kvinde (Erica) hvad hun tror er den værste smerte: at føde eller at blive sparket i testiklerne? I stedet for at svare på dette præcist formulerede (men i sagens natur ubesvarlige) spørgsmål sender hun ham et vantro blik og kæmper med endnu en vé.

Sådan cirka med samme grad af relevans har Politiken-journalisten Anders Legarth Schmidt fundet på at lave en længere artikel i dag (24/6-07) som undersøger det i sommervarmen påtrængende spørgsmål: hvad gør mest ondt – at føde eller at løbe et marathonløb? Fordelen ved dette spørgsmål frem for Chandlers er frem for alt, at også kvinder kan opleve marathonløbet, og desuden at denne erfaring har udholdenheds-parametret med. Ulempen er så til gengæld at dét at løbe langt vel gør ondt på en helt, helt anden måde end at føde, går jeg ud fra. Men journalisten går troligt ud i marken og spørger diverse kvinder, ikke mindst kvinder der både har løbet marathon og født. Og de mener ganske forudsigeligt at de to smerter ikke kan sammenlignes. Men hårdt presset svarede et flertal af kvinderne så alligevel at fødslen var værst. En af undtagelserne kalder dog fødslen for ”piece of cake” og en anden dyrker ekstremsport, som er ti gange hårdere end fødsler. Hun har så også ”raftet på en flod i 10 timer, kørt 180 km på mountainbike og så lige sluttet af med 80 km løb”.

Men faktisk stiller han undervejs også en (mandlig) smerteforsker, Lars Arendt-Nielsen, et efter min mening langt bedre spørgsmål, nemlig om der findes en smerte som manden kender til der kan sammenlignes med fødselssmerter. Og svaret er:

”Ja, hvis du knalder dit skinneben mod en hård stålkant, så oplever du den meget præcise, jagende og kraftige smerte, som fødende kvinder oplever i veerne. Det er en af de voldsomste smerter, man kender…du kommer pludselig til at svede, hjerterytmen ændrer sig, og du kan få kvalme, blive utilpas”.

Sådan! Så skal man bare forestille sig at man knalder skinnebenet ind i stålkanten med få minutters mellemrum i mange timer i træk, og så er vi ved at være der. Endelig et klart svar på et dumt spørgsmål.

8 kommentarer to “Fødselssmerter”

 1. montagen Says:

  Det er spørgsmål af Wittgensteinske dimensioner, der rejses her: min smerte er min egen, jeg kan hvis jeg har prøvet noget lignende være medfølende, empatisk, men som mand er det jo ikke en mulighed, det er semiotisk sort tale.

  Heldigvis, egentlig.

  En sær kulde sænker sig over en som mand i den situation, en følelse af at stå udenfor, en VAGINAL-misundelse på det, der skaber, en misundelse der afløses af længsel efter maskiner, der kan fikse det…ordne noget…rationalisere det…derfor også den nuværende bevægelse med epiduralblokader – et fedt teknisk fix for den afmagt der griber mænd, der står overfor naturen i sin reneste form.
  …Og selvfølgelig er det også rart for kvinderne – selvom de ikke under sig selv det ret tit. Det er en slags initiering, der finder sted, et skift fra pige til kvinde – og det skal vist nok gøre ondt?
  Smerten er jo så også med til at understrege alvoren i gerningen: Det her er en rejse med et andet menneske man skal tage sig af i de næste mindst 16 år….God tur, Sangild – og velkommen i De Voksnes
  store hjul…

 2. Kratluskeren Says:

  Af samme grund (og jeg lover, ikke flere råd fra min side; I får millioner af dem alligevel) har jeg kun eet godt råd til fødslen. Få en epidural! Få den. Ingen diskussion. Få den nål lagt ind og oplev hvordan rædsel og smerter og angst og timers sveden og stirren døden i øjnene bliver forvandlet til en kaffeslabberas med indlagt mirakel til slut. Vi overvejede seriøst at opkalde barn #2 efter anæstæsilægen. Det er enestående, fantastisk, ufatteligt utroligt hvad en godt lagt epidural kan gøre. Ring til hospitalet før I kører hjemmefra, sørg for at alle jordemødre ved det og få den epidural.

  Send mig endelig en mail hvis du vil have detaljer. Jeg vil reklamere i timevis for det prik.

 3. Jakob F Says:

  enig med Kratluskeren,

  jeg har skrevet om mine fødsler her.

 4. Svesken (Mor-Far-Forum) Says:

  Jeg vil straks finde en hård metal kant, så jeg kan være helt sikker på hvordan Helle får det under fødselen!!!!

 5. Majse (Mor-Far-Forum) Says:

  SÅ heller en stålkant! Hvis jeg fik valget har prøvet begge dele FLERE GANGE vælger stadig stålkanten. Har endnu mærker efter det sidste møde.

 6. Sikka78 (Mor-Far-Forum) Says:

  En mandlig smerteforsker er næppe den rette til at udtale sig om kvinders smerte under en fødsel Men ja mænd tro mig i vil aldrig kunne sætte jer i vores sted.

  Dejligt med en mand der gider få alle detaljer med og beskrive forløbet fra hans side. Min mand blev dybt overrasket og skræmt af begivenheden. Men det var også en fire døgns fødsel med en datter der lå forkert, en kone der skreg som en vanvittig af smerte fordi idioterne ikke havde opdaget hun lå forkert plus en kone der simpelthen besvimede under veer af udmattelse og smerte. Så han har ingen lyst til at gentage succeen, forståeligt nok.

  Håber i får en dejlig tid med jeres nye lille prinsesse. Det går så stærkt og pludseligt er det selvstændige små mennesker med en masse meninger. Tiden går alt for stærkt…

 7. sangild Says:

  Nu hvor vi faktisk har været igennem det må konklusionen være: det er uhyre individuelt! Hustruen fik ingen bedøvelse, og hun siger at hun har oplevet langt stærkere smerter. Så hun var heldig. For andre er det uhyggeligt smertefuldt, som også nogle af kommentarerne her markerer. Hvad der gør forskellen ved jeg ikke.

 8. Maria Says:

  Hvad der gør forskellen er vel formodentlig en kombination af faktorer såsom den fysiske facon – der er (selvom det er meget mindre omtalt) stor størrelsesforskel på vaginaer ligesom på mænds penis. Elasticitetsgraden er også individuel. Det betyder, at nogle vil revne, dvs. få kødet flået i stykker ved fødslen, mens andre ikke revner. En ting som hvor meget personen generelt har tendens til at spænde i kroppen, og generel kondition må også formodes at betyde meget for, hvad der vil være af smerter, og hvilke typer af smerter, der vil dominere.

  Så er der desuden ting som ledsagende bækkenløsninger og andre typer forskubbelser af knogler – samt nerver, der kan komme i klemme etc. etc. Alt efter, hvad der konkret sker og hvordan barnet ligger, vil der være mange forskelle i oplevelsen. Så fødsler kan utvivlsomt være ekstremt forskellige oplevelser fra kvinde til kvinde.
  Rent psykologisk betyder det vel også meget, om barnet er ønsket eller det modsatte. Hvis det er uønsket, kan selve fødslen måske også føles som en form for vold, og dette kan bidrage til smerteoplevelsen.

  Dermed vil der aldrig kunne gives ét svar på, hvor ondt en fødsel gør.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: