Mytiske fædre

Den nye faderrolle er virkelig hidtil uset. For nu at begynde med begyndelsen: Vi har tilsyneladende ikke nogen store, gamle mytologiske fortællinger om den kærlige far. Som Per Are Løkke skriver (s. 18) er det helten der beskrives i den vestlige mytologi og ikke den omsorgsfulde far. Helten der drager ud og efterlader sine børn hos moderen, som er den egentlige omsorgsfulde figur. Men ud over helte-faderne er der utallige grusomme fædre, der svigter, forbander, voldtager, ofrer og dræber deres børn i mytologierne og i Bibelen. Mytisk set er faderen altså enten en fraværende helt eller en grusom tyrran. Jeg håber at der findes undtagelser, og I må meget gerne finde frem til den, for det er godt nok en ubehagelig gang fædre vi trækkes med. Det er ikke her man skal finde sine rollemodeller. Lad mig gennemgå nogle af de mere grusomme:

– Noah var en fuld stodder, der forbandede sin søns slægt efter at sønnen havde forsøgt at redde Noahs ære. Se her.

– Abraham var parat til at dræbe sin søn, Isak, fordi hans kærlighed til Gud var større end til hans eget barn.

– Kronos spiste sine børn.

– Kronos’ søn Zeus blev selv far, og kastede et af sine børn (Hefaistos) ned af bjerget fordi han var for grim.

– Kong Laios satte sin søn, Ødipus, ud i skoven som bytte for dyrene. Han sørgede for at gennembore den lille drengs akilleshæle, så denne ikke kunne stikke af.

– Kong Agamemnon ofrede sin datter, Iphigeneia, for at få vind i sejlene på sit krigsskib.

Jeg er godt klar over at der findes diverse mytologiske grunde til disse faderfigurer – at de opfylder nogle særlige roller i en kulturs fortællinger om sig selv. Men det er da alligevel slående. Det bedste modeksempel jeg umiddelbart kan komme i tanker om er lignelsen om den fortabte søn (Luk. 15), men det er jo netop en nytestamentlig lignelse og dermed nok ikke en egentlig myte. Andre bud? Findes der nogen kærlige fædre i vores ældste myter? Og hvordan er det egentlig med fædre i nordisk mytologi?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: