Instinkt

Kort efter barnet er født, får det sine første synsindtryk nogensinde. Det kan kun se 20 cm frem for sig og ved intet om verden. Alt er kaos og barnet ved ikke en gang at det selv eksisterer, har ingen fornemmelse af et jeg. Får det øje på et bryst sker der imidlertid noget: barnet vil forsøge at kravle hen til det og sutte. Det har aldrig set (eller duftet) et bryst før, og alligevel reagerer det målrettet i situationen. Det er rendyrket instinkt. Programmering.

Instinkt er noget mærkeligt noget. Vi foretager os alle sammen mærkelige ting hver eneste dag på grund af instinktet. Tænk bare på en dybest set absurd aktivitet som samleje. Vi ville aldrig have fundet på den slags hvis ikke vores instinkt drev os til det. Visse dyr – fx insekter – lærer intet i deres korte liv, men udfører alle deres aktiviteter (fødehentning, parring, redebygning, evt. sociale tegn som biernes dans) på baggrund af programmeret instinkt og med det ene formål at føre arten videre så næste generation kan gøre det samme. Her kan man for alvor tale om livets absurditet.

Vi er så vant til, at det vi foretager os har et refleksivt niveau, at vi er klar over hvad vi gør. Selv når vi følger vores instinkt, ved vi som regel at det er dét der sker. Derfor er det nyfødte barns rene, uvidende instinkt en fascinerende kraft at iagttage. Også det vil jeg glæde mig til.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s


%d bloggers like this: